Bizalmatlanság a sikeresség útjában

Bizalmatlanság a sikeresség útjában

Elkezdtem egy cikksorozatot azzal a címmel, hogy „15 végzetes hiba, amitől a céged sikertelenségre van ítélve”. Miért nem a sikerről írók? Arról mindenki írt már. De attól, hogy tudjuk, mitől leszünk sikeresek, nem feltétlen tudjuk mitől vállunk sikertelenné. A cégvezetők többsége úgynevezett üzemi vakságban irányítja vállalkozását. Szeretném nekik megmutatni, hogy igen is vannak olyan dolgok a cégükben, amik visszatartják a fejlődést. Vagy rombolja a hangulatot és ez által csökkenti a hatékonyságot.

Legutóbb arról írtam nektek, hogy mi a gond azzal, ha túlnőtt rajtad a céged. Lapos szervezet és a minden napi feladatok útvesztője jellemzi.

A második végzetes hibának a bizalmatlanságot jelölném meg. Sokan úgy dédelgetik cégüket, mint egy újszülött csecsemőt. Az óvás, féltés egy kezdő vállalkozás esetében még el is fogadható. Azonban ahogy a gyermek is felnő, úgy a cég és a benne dolgozok is felnőnek a feladathoz. A gyermek óvodába, iskolába kezd járni. Egyre többet van a szülei nélkül. Így kellene tudni elengednünk a vállalkozásunk kezét is. Látni, érezni kell azt a pontot, mikor egy-egy feladat kikerülhet a mi hatáskörünkből és valamelyik kolléga átveheti már tőlünk.

Ha minden feladat nálunk marad, akkor egyrészt nem fejlődnek a kollégáink, megfeneklik a cégünk. Másrészt mi magunk besokallunk, elveszítjük az uralmat az irányítás felett. A körülmények áldozatai vállunk és belekerülünk egy negatív spirálba, ahonnan nincs visszaút. Hiába akarjuk majd a fejünket a víz felé emelni, a hullámok mindig betakarnak majd minket. Arra fogunk ébredni, hogy egy élet munkája vált semmivé.

Bizalom, összefogás, csapat

Miközben, ha bízunk a munkatársainkban, akkor ők elvégzik a munka nagy részét. Nekünk több időnk és energiánk marad a jövő építésére. Munkatársaink pedig motivált, elégedett tagjai lesznek a csapatnak.

Vannak feladatok, amikhez nincs elegendő szaktudás, vagy eszköz a cégedbe? Például nem ért senki a marketinghez, vagy nincs tehergépkocsid a nagyobb méretű termékek szállításához. Akkor keress gyorsan egy céget, aki erre van szakosodva és elvégzi helyettetek. Addig te és a csapatod azokra a feladatokra koncentrál, ami előre visz benneteket és nagyobb hozamot biztosít a vállalkozásod számára.

Csapat, munkatársak

Ha nem bízol a munkatársaidban, a beszállítóidban akkor el kell gondolkoznod hol, lehet a probléma? Lehet, hogy valaki nem jó gazda módjára bánt a rábízott pénzzel, eszközzel, áruval. Becsapott, megkárosított, rossz híredet keltette. De a bizalom is kétoldalú dolog, mint minden.

    „A BIZALOM ALAPJA AZ ELLENŐRZÉS.”

Nem akkor hibáztál, amikor megbíztál valakiben, hanem amikor nem ellenőrizted. Vagy ami még rosszabb, hogy nem kérted számon, nem vontad felelősségre. FELMENTETTED.

Amennyiben szeretnél sikeres cégvezető lenni és bizalommal lenni munkatársaid, beszállítóid, partnereid iránt, akkor keress és átsegítelek ezen az akadályon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.