5+1 jó tanács munkaerő toborzás területén 

5+1 jó tanács munkaerő toborzás területén 

A hazai kisvállalkozások egyre gyakrabban találják szembe magukat a munkaerőhiánnyal. Nem találják a megfelelő utánpótlást. Te is közéjük tartozol?  Nincs megfelelő végzettségű és szakmai tapasztalattal rendelkező potenciális álláskereső a környékeden? A multik elszipkázzák potenciális munkaerődet? Nagyobb a kereslet, mint a kínálat? Rohamtempóban emelkednek a munkabérek a céged profiljában? A versenytársaid átcsábítják a legjobb munkaerőidet?

Ne aggódj, nem vagy egyedül a problémáddal! Sőt, a szerencsések közé tartozol, mert már tudod, hogy valami nincs rendben a munkaerő felvétel területén. A következő 5+1 jó tanács segíteni fog téged abban, hogy következetes, előrelátó munkával ne legyen többé gond az alkalmazottak felvételiztetése.

  1. Kit is keresünk valójában?

Amikor megüresedik egy pozíció, vagy esetleg egy eddig be nem töltött új pozícióra keresünk embert, első dolgunk az legyen, hogy meghatározzuk a következőket:

  • Mi lesz a teendője? Milyen munkafolyamatokat kell ellátnia? Melyik területhez fog tartozni? Ki lesz a felettese? Ki fogja helyettesíteni?
  • Milyen szakmai végzettséggel, tapasztalattal, nyelvtudással és egyéb kompetenciákkal kell, hogy rendelkezzen?
  • Mit tudunk mi ajánlani a munkavállaló számára? (Juttatások, munkaeszközök, munkakörülmények, oktatási lehetőségek)

Amennyiben az összes fenti kérdésre válaszoltunk, akkor azok alapján határozzuk meg a betölteni kívánt pozíció megnevezését. Gyakori hiba, hogy vezetői állást hirdetünk, de közben asszisztensi feladatokat szeretnénk, ha végezne a munkatárs, vagy éppen fordítva.

 

  1. Hol hirdessünk?

Sokan, most kapásból rávágták, hogy mindenhol. Valóban, minden olyan helyen, ahol releváns találataink lehetnek. Figyelembe kell venni a cég adottságait, a meghirdetett pozíciót, a piaci környezetet és kiválasztani a legjobb hirdetési felületet. Van, akinek a helyi napilap, másoknak a nagy online állásportálok vállnak be.

Azonban vannak olyan egyéb felületek is, ahol akár ingyenesen is hirdethetitek az állásajánlatotokat. Ilyen lehet a cég honlapja, Facebook oldala, a bejárat mellett elhelyezett állásajánlati tábla, a környéken kitett plakátok, a munkavállalók közötti ajánlóprogram (Ajánlj egy új munkatársat és kapsz cserébe egy családi mozijegyet).

 

 

  1. Mikor hirdessünk?

Igen, tudom, amikor aktuális. Azonban amennyiben a bevezetőben egyetértettél a munkaerő felvételi nehézségekkel, akkor azt tanácsolom, hogy folyamatosan hirdess, keress új alkalmazottakat! Az nem azt jelenti, hogy fel is kell venned őket. De mindig jól jöhet, ha van egy ütőképes jelölted.

Valamint nem árt azzal is tisztábba lenni, hogy a felvételi egy hosszú folyamat. Azonnal nincs eredménye. A kiválasztási folyamat alatt pedig sok minden történhet. Továbbá ha egy gépezet lendületbe van- folyamatos a felvételiztetés-, akkor hatékonyabban működik, mintha minden adandó alkalommal leállítjuk és újra indítjuk.

 

  1. Hogyan felvételiztessünk?

Kérdezzünk és hallgassunk. Ez a két legfontosabb dolog, amit a felvételiztetés során a munkáltató képviselőjének tennie kell. Kérdezzünk rá mindenre. Nincs rossz kérdés, mint ahogy rossz válasz sincs. Utána pedig vonuljunk vissza és hallgassuk meg, mit is mond a másik. Fontos információkra tehetünk így szert.

  1. Holnap munkába tud állni a jelölt?

Gyakori hiba, hogy egy beszélgetés alapján el akarjuk dönteni felvesszük-e a jelöltet vagy sem. Ajánlom, hogy a felvételik több lépcsősek legyenek. Első körben készüljünk fel a jelöltből. Olvassuk át az önéletrajzát, és ha valami nem egyértelmű, akkor jegyzeteljük mellé milyen kérdésünk lesz felé. Utána tegyük fel a kérdéseinket és hallgassunk. Jegyzeteljünk az interjú alatt nyugodtan. Majd az interjú befejeztével hagyjunk maguknak időt, hogy a leírtakat és a benyomásinkat összefésüljünk. Csak ezután döntsünk arról, hogy alkalmaznánk-e az illetőt. Akkor hívjuk be egy következő megbeszélésre, ahol már a részletekben is megállapodhatunk.

 

5+1 Próbanap

Hallom, amint néhány kétkedő azt mondja fölösleges ennyi időt tölteni a felvételivel, mikor mindenki úgy is azt mond, amit akar magáról, hiszen a többségét nem tudjuk ellenőrizni. Azt kell mondanom, igazuk van. J

Ezért javaslom, hogy minden esetben alkalmazzuk a próbanap lehetőségét. Ez egy olyan nap, amikor mindkét fél megnézheti valóban mit is ajánl a másik. Ha valaki el sem jön az előre leegyeztetett próbanapra, akkor ő volt az, aki nem is akar dolgozni.  A mi felelősségünk, hogy olyan munkakörülményt állítsunk elő, ami a valóságnak megfelel. Mi megnézhetjük, hogy ő valóban olyan munkát, hozzáállást nyújt, mint amiről az interjún mesélt. Ő pedig meggyőződhet, hogy a munkakörülmények és a feladatok összhangban vannak azzal, amit mi ígértünk neki.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.